sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Mikä sinusta tulee isona?

Taiteilija, olisi vastannut neljävuotias Mari, vielä kymmenvuotiaskin. Yläasteen lähestyessä vastaus muuttui jonkinlaiseksi taiteilijaksi. Tiesin jo, ettei musta mitään taidemaalaria tulisi, mutta ehkä muotisuunnittelija, artesaani tai graafikko. No ei tullut. Silloin kun koulutuspaikkoja haettiin, viisitoistavuotias minäni oli enemmän kuin hukassa. Hain graafikoksi ja artesaaniksi, yllätys, yllätys en päässyt. Tai pääsin varasijalta, mutten sitten kuitenkaan mennyt, kun koko elämä oli täällä. Arvatkaa kaksi kertaa olenko katunut? Olen. 

Nyt kaksikymmentävuotiaana olen saman kysymyksen edessä ihan yhtä hukassa. Ei ihme, ettei neljävuotias tiedä oikeaa vastausta, jos sitä ei tiedä 16 vuotta myöhemminkään. Tietääköhän ikinä? Olen monesti miettinyt miksi sama kysymys, esitetään niin monessa paikassa ja mitä sillä edes tarkoitetaan? Eihän taaperoikäinen edes tiedä mitä ammatteja on olemassa. Tietääkö viisitoistavuotiaskaan? Tuskinpa. En minäkään tiedä.Kuka edes määrittelee, että tuo kysymys tarkoittaa juuri ammattia? Vaikkei mulla toistaiseksi ole unelmien ammattia, tuli minusta äiti. Se on arvokkaampi titteli kuin yksikään ammatti. Sitä ei saavuteta kolmen vuoden koulutuksella. Sitä opiskellaan koko loppu elämä. 

Vaikka minulta tuo tärkein titteli jo löytyy, totuus on kuitenkin se, ettei pelkästään sillä pärjää. Eikä sillä, että tahtoisinkaan, kyllä mä kaipaan muutakin. Vaikka töitä on tiedossa, olen antanut itselleni luvan haaveilla uudesta opintoalasta. Helpommin sanottu kuin tehty. Niin kuin sanoin mulla ei edelleenkään ole harmainta aavistustakaan mikä musta tulee isona. Ihan kaikki on käynyt mielessä. Oman alan jatkaminen ammattikorkeassa, valokuvaaja, autonasentaja, automaalari, toimittaja ja olenpa joskus salaa haaveillut, josko tällä blogilla elättäisi perheensä, haha no tuskinpa sentään. Ehkä joskus tulevaisuudessa osaan kertoa enemmän. Sitten joskus, kun uusien opintojen aika voisi koittaa.

Joko sinä tiedät mikä sinusta tulee isona?

4 kommenttia:

  1. Voi kun tietäiski mikä minusta tulee isona :D
    Voiko enää yli 20 vuotiaana sanoa että prinsessa? :)

    VastaaPoista
  2. Taas niin hyvä kirjoitus sinulta, ihailen. Ja minäkään en vielä tiedä miksi haluan isona. Mutta haaveita saa ja pitääkin olla♥

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...