perjantai 4. syyskuuta 2015

Kohtele muita niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan

Päätin jossain vaiheessa, etten ota blogin puolella kantaa Suomea pyörittäneeseen maahanmuuttokeskusteluun, kun joka tuutista sai jo lukea mielipiteitä laidasta laitaan. Mutta mun on pakko! Mua suututtaa, kiukuttaa, itkettää ja hävettää kuinka täällä puhutaan ihmishengistä. Ymmärrän, että vieras asia herättää epäilystä, pelkoa ja mielipiteitä. Maahanmuuttopolitiikka saakin herättää, mutten ymmärrä miten kukaan voi edes kyseenalaistaa toisten ihmisten avuntarvetta. Oon itsekin toki tietoinen, ettei me voida majoittaa Suomeen kaikkia maailman pakolaisia, ei edes pientä osaa, mutta jos pystyy auttamaan edes yhtä ihmistä, oli se sitten suomalainen tai ulkomaalainen, miksi ihmeessä sitä ei tekisi? Valitettavasti niitäkin ihmisiä löytyy, jotka ajattelevat toisen auttamisen olevan itseltä pois ja mieluusti vielä potkivat lisää päähän. 

Totta kai maahanmuuttajienkin mukaan mahtuu mätämunia, joita on ihan yhtälailla meissä suomalaisissa. Useimmiten vain kaikki negatiivinen nostetaan otsikkoihin kun tekijä on ulkomaalaistaustainen mies. Suurin osa on kuitenkin ihan sivistyneitä ihmisiä, jotka tekevät työtä ja elävät kaikin puolin samankaltaista elämää kuin me suomalaisetkin. Monen suomalaisen käytös vaan saattaa vaikeuttaa tänne kotiutumista huomattavasti. Ei mikään ihme, jos heillä ei ole meistä hyvää sanottavaa, kun ovat itse saaneet samanlaisen vastaanoton tänne tultuaan.

Se mikä mua eniten näissä keskusteluissa pistää silmään, on se kuinka moni syyllistää, miten maahanmuuttajat eivät ole oikeita pakolaisia, koska heillä on uusimmat älypuhelimet ja merkkivaatteet. Kuinkakohan moni edes tietää mitä he pakenevat? Eiväthän he maastaan köyhyyden takia lähde, tavoittelemaan mainetta ja mammonaa, niin kuin moni tuntuu olettavan. Ei kukaan halua vapaaehtoisesti jättää kotia ja perhettään ja lähteä yksin tuiki tuntemattomaan, muutaman prosentin mahdollisuudella selvitä hengissä. He pakenevat sotaa, takuu varmaa kuolemaa. Suurin osa heistä, joilla on varaa paeta ovat korkeasti koulutettuja, työssäkäyviä ihmisiä, joilla on ihan itse varaa ostaa omat älypuhelimensa. Ja he tarvitsevat rahallista ja materialistista apua, koska eivät ole paetessaan voineet ottaa mukaansa muuta kuin sen mitä heillä on yllään, siis yhdet vaatteet ja puhelimen. Mikä tässä ei mene monen suomalaisen jakeluun?

Toinen asia johon olen kiinnittänyt huomiota, on ajatus siitä, että ensin oman maan asiat kuntoon ja vasta sitten autetaan muita. Ihan älytön ajatusmaailma, meidän maan ongelmat eivät ole millään tavalla verrattavissa sotaa kärsivien maiden ongelmiin. Jos meillä Suomessa esim. vanhuksille ei ole tarjolla riittävästi hoitoa, voitte vain kuvitella millaista se on tällä hetkellä esim. Syyriassa. Siihen vielä lisäksi se, että oma koti on pommitettu, läheiset kuolleet ja oman henkensä puolesta saa pelätä koko ajan. Kyllä tuntuu taas omat murheet naurettavan pieniltä. 

"Kohtele muita niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan.", on jo ala-asteella takaraivooni juurtunut lause. Ihan liian moni ei ole sitäkään ottanut onkeensa, eikä näe omaa napaansa pidemmälle, saati osaa asettua toisen asemaan. Mitäs sitten sanotaan, kun me ollaan sodan alla ja muut maat lyövät luukut kiinni? Onko siinä vaiheessa ihan ok sanoa, että sieltä ne suomalaiset raiskaajat pyrkii tänne rahan perässä kun kotimaassakin on kaikki ihan helvetin hyvin, mitä nyt puolet maasta pommitettu matalaksi. Kyllä ne siellä pärjää ja jos ei pärjää niin mitäpä se meille kuuluu. Niin Ruotsi kuin Yhdysvallatkin ovat vielä ihan muutama vuosikymmen sitten ottaneet vastaan suomalaisia pakolaisia. Tosi monen taitaa olla vaikea muistaa sitä. 

8 kommenttia:

 1. Voi kuinka totta! Taas sait mun itkemään <3 :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavan totta! Hyvä jos sain välitettyä samat ajatukset, joita moni muu teksti on välittänyt mulle <3

   Poista
 2. Samaa mieltä. Anssi Kela omilla Facebook-sivuillaan kiteytti hyvin asian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin lukemassa Kelan tekstin ja tosi hyvin tiivisti monet ajatukset, niin kuin moni muukin.

   Poista
 3. Loistava teksti - tässä on kaikki pähkinänkuoressa. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että on muita samoja ajatuksia jakamassa :)

   Poista
 4. Tämä on kyllä ajatuksia herättävä aihe.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...