tiistai 25. elokuuta 2015

Kolme helppoa munatonta herkkua

Mainitsinkin aiemmin, että meillä kävi sunnuntaina ensimmäiset varsinaiset vieraat. Mun mummu ja isän sisko, joka on mulle kuin varamummu, kun isän puolen mummua en ole saanut koskaan tavata. Mun on pitänyt käskeä heidät käymään jo ajat sitten, he ovat kuitenkin iso osa mun elämää ja haluan näyttää millaista meillä uudessa kodissa on, mutten vaan ole saanut aikaiseksi. Sen lisäksi, että vieraitten tulo innosti siivoamaan, innosti se myös pitkästä aikaa leipomaan. Ajatuksena oli tarjota vain jotain suoraan pakastealtaasta, mutta edellisenä päivänä päätin kuitenkin tehdä jotain itse. Päädyin helppoon ja nopeaan muropiirakkaan ja vieläkin helpompaan raejuustolevitteeseen, joka sopii hyvin vaikka karjalanpiirakoihin. Niiden lisäksi turvauduin pakastealtaan paistovalmiisiin karjalanpiirakoihin ja patonkeihin sekä keksihyllyn karpalo-valkosuklaa kekseihin, joita en voi itse vastustaa. Pakastinta tyhjentääkseni kaivoin esiin myös Jonin leipoman mustikkapiirakan suklaatwistillä ja jo aiemmin leipomani riisimurokakut. Koska munattomia ohjeita ei tunnu koskaan löytyvän liikaa, ajattelin jakaa ohjeet tänne, jos siellä ruudun toisella puolen sattuu olemaan muitakin kananmuna-allergikkoja.
























Muropiirakka

Pohja:
200 g margariinia
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 dl vaniljarahkaa
0,5 dl sokeria
n. 3-4 dl marjoja


1. Paloittele margariini pieniksi paloiksi ja anna hieman pehmetä.

2. Lisää joukkoon kuivat aineet ja nypi taikina tasaiseksi käsin. 

3. Laita vuoan pohjalle leivinpaperi ja painele taikina tasaisesti vuokaan.

4. Paista 175 asteessa, noin 25 minuuttia.

5. Vatkaa kerma, sekoita joukkoon rahka ja sokeri. 

6. Kaada täyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja ripottele pinnalle haluamiasi marjoja.

Pohjan ohje on tehty yhdistelemällä netistä löytyneitä ohjeita ja täyte heitetty ihan hatusta. Piirakka sai paljon kehuja, joten ilmeisesti onnistuin arvailuista huolimatta.






Raejuustolevite

200 g raejuustoa
100 g voita tai margariinia
1 valkosipulinkynsi
3 rkl ruohosipulia

1. Paloittele voi pieniksi paloiksi ja anna hetken lämmetä.

2. Murskaa valkosipulinkynsi ja silppua ruohosipuli.

3. Lisää sekaan loput ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Helppoa vai mitä? Alkuperäinen ohje löytyy Yhteishyvän sivuilta.



Mustikkapiirakka suklaatwistillä

5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1½ tl suolaa
2 dl rahkaa tai piimää
1 dl maitoa
150 g voisulaa
2-3 dl mustikoita

1. Sekoita keskenään kaikki muut kuivat aineet paitsi kaakaojauhe. Lisää voisula ja nesteet.

2. Jaa taikina kahteen osaan ja lisää toiseen osaan kaakaojauhe.

3. Kaada vuokaan tai uunipellille, vuorotellen kerros vaaleaa ja kerros tummaa taikinaa. Ripottele mustikat piirakan pinnalle.

4. Paista 180 asteessa, piirakan paksuudesta riippuen niin kauan että hammastikulla painettaessa, tikkuun ei enää jää taikinaa.

Ohje on mukaelma äidin reseptikätköistä löytyneestä muffiniohjeesta. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...