maanantai 13. heinäkuuta 2015

Kun äiti luonnonkosmetiikkaan hurahti

Olen aina ollut kiinnostunut luonnonasioista ja ollut pohjimmiltani tosi luonnonläheinen ihminen. En voisi kuvitellakaan asuvani kaupungissa tai edes kerrostalossa, jossa omaa pihaa ei olisi. Olen stressannut ilmastonmuutosta, merien saastumista ja metsän eläinten hyvinvointia, aina kun ajatus on jostain takaraivosta pompannut esiin. En ole kuitenkaan osannut tehdä asioiden eteen oikeastaan mitään, ehkä osittain ajatellut ettei yhden ihmisen valinnoista ole mitään apua. Olen ostanut hiuslakat ym. ponnekaasupullot otsonikerrokselle vaarattomina ja suosinut niin paljon kotimaista ja lähiruokaa kuin kotihoidontuella on mahdollista. Kierrättänyt kaiken mikä on mahdollista kierrättää ja ostanut pääasiassa kirppareilta, niin vaatteet, astiat kuin verhotkin. Vältellyt lääkekuureja lähes viimeiseen saakka ja käyttänyt sen sijaan homeopatiaa ja luontaistuotteita, niitäkin lähinnä siksi, että ne ovat ainoat, jotka mulla esimerkiksi ihottumaan auttaa. Olen kuvitellut tekeväni edes vähän parempia ratkaisuja itseni ja luonnon kannalta ostamalla hajusteettomia ja allergiatestattuja tuotteita, jonkin verran apteekkikosmetiikkaakin.


Lumoava lukijapäivän kiitoskassin sisältöä.


Todellisuudessa en ole tehnyt kovinkaan suurta muutosta, sillä allergiatestatut tuotteet sisältävät yhtälailla parabeenejä ym. lisäaineita kuin muu synteettinen kosmetiikkakin. Toki allergiariskiä olen pienentänyt hajusteettomuudella ja väriaineettomuudella, mutta siihen se oikeastaan jääkin. Koko ajan olen tiennyt olevan muitakin vaihtoehtoja, mutta kapeakatseisesti epäillyt vähän kaikkea. Onnekseni arpaonni suosi kerrankin ja pääsin pikkusiskon kanssa viettämään vapaapäivää Lumoblogien Lumoavaan lukijapäivään Turkuun. Pastellipisaroita blogin AC piti päivän yhteydessä kattavan esittelyn luonnonkosmetiikasta, kumosi kaikki ennakkoluulot ja minä olin myyty. En tietenkään enää tänä päivänä kuvitellutkaan luonnonkosmetiikan olevan mitään hippienhommaa, jossa marjoilla ja ruoholla värjätään kasvoja ja kankaita. Paljon ennakkoluuloja mahtui silti minunkin päähän. Rajoittuuko valinnanvara perussaippuoihin, shampoihin ja muutamaan luomiväri vaihtoehtoon? Saako luonnonkosmetiikalla aikaan vain kevyen, luonnollisen näköisen meikin? Onko mitään hyötyä vaihtaa osittain luonnonkosmetiikkaan jos vahvemmat tuotteet kuten kynsilakat, hiusvärit ja käsidesit joutuu kuitenkin ostamaan synteettisinä? Onkohan sellaisia ikinä varaa ostaa? No, ensinnäkin luonnonkosmetiikkana löytyy ihan kaikki samat tuotteet kuin synteettisinäkin, osittain jopa enemmänkin, myös vahvapigmenttisiä ja niitä "väkevämpiäkin" aineita kuten kynsilakkoja. Hintaluokkakin pyörii samoissa lukemissa kuin ns. normaalituotteissakin. Niin kuin synteettisistäkin löytyy myös luonnonkosmetiikasta halpoja merkkejä ja ökykalliita merkkejä.


Vaseline vartalospray Tokmanni / Miniderm ja Bepanthen Apteekki

Hurraw ja Acorelle tuotteet yllämainitusta kiitospussukasta / Mádaran saippua ja Sophie la girafin kasvovoide Stockman / Weledan shampoo saatu blogin kautta nu3:lta

Luento sai ajattelemaan luonnonkosmetiikan käyttöä monelta kannalta, jota ei ole aiemmin edes hoksannut. Olen yrittänyt Ilonan seurassa meikata ja laittaa hiuksia mahdollisimman vähän. Neiti on kova halailemaan ja pussailemaan enkä halua, että kaiken maailman myrkkyjä joutuu hänen suuhun tai edes iholle. Ei aiemmin käynyt mielessäkään, että luonnonkosmetiikka olisi ratkaisu myös sille. Toki luonnonkosmetiikassakin on voimakkaita parfyymejä, joita ei lapsen lähistöllä kannata käyttää. Suoraan lukijapäivästä suuntasin Stokkalle, josta mukaan lähti Mádaran saippua ja Sophie la girafin kasvovoide, yllätyksekseni myös tapahtuman kiitospussukasta paljastui muutama luonnontuote. Kotiin päästyäni klikkailin itseni nettiin ja lisäsin useammankin kaupan ostoskoriin "muutaman" tuotteen. Paljon on silti vielä hankkimatta, kun kaapista löytyy kymmeniä pulloja joita käyttää säännöllisen epäsäännöllisesti ei tämä projekti etene kovin nopeasti. Hiljaa hyvä tulee, ja sitä mukaa kuin puteleja kaapista tyhjenee, vaihdan niiden tilalle varmasti jonkin luonnontuotteen. Olisin enemmän kuin tyytyväinen jos esimerkiksi vuoden päästä jokainen käyttämäni kemikaali olisi valmistettu luonnontuotteista, siitä olisi hyvä jatkaa vaihtamista myös välineissä ja kuka tietää vaikka innostuisin vieläkin pidemmälle. Niin kuin saatatte huomata, olen täysin hurahtanut tähän asiaan, no kuten moneen muuhunkin asiaan ensisilmäykseltä, mutta toivottavasti tämä innostus kestää vähän pidempään ja tälle tielle jäädään. Mitään suuria kokemuksia ei tietenkään asioista vielä ole, sillä kokemukseni rajoittuvat muutamaan shampoopulloon, aloe geeliin ja kookosöljyyn. Ei kannata siis sokeasti uskoa kirjoituksiani vaan saa korjata jos olen väärässä ja nettiä selailemalla löytää itsekin helposti tietoa. Jos harrastus tai elämäntapa tästä etenee, olisi hauskaa päästä jakamaan vinkkejä, kokemuksia ja suosituksia myös teille lukijoille. Sitä ennen täällä odotellaan kovalla innolla, josko puhelimeen kilahtaisi viesti saapuneista paketeista ja pääsisi toden teolla testailemaan.Tältä kosmetiikkavalikoimani näyttää vielä toistaiseksi. Huulirasva ja hiuslakka S-market / muut tuotteet Dermosil.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...