perjantai 12. kesäkuuta 2015

520 päivää imetystä

Reilu neljä kuukautta täysimetystä, kahdeksan kuukautta osittaisimetystä ja reilu viisi kuukautta taaperoimetystä. Käyttämättömiä tuttipulloja ja pilaantuneita korvikepurkkeja.

Täällä näytön toisella puolella on tällä hetkellä melko haikeat, mutta myös helpottuneet fiilikset. 520 päivää kestänyt imetys on ohi. Ei päästy puolentoista vuoden tavoitteeseen, mutta ei haittaa kun mennään lapsen ehdoilla. Meidän helppo ja antoisa yhteinen kokemus, mutta myös pitkä ja hermoja raastava taival päättyi maanantaina, meidän pikku neidin omasta päätöksestä. Viimeisen kuukauden aikana on jo ollut merkkejä siitä, että näin tulee varmasti pian käymään, mutta tulihan se yllätyksenä, että päätös tuli pikkuisen omalta taholta. Jo toukokuun ajan tissillä on vain käyty iltaisin ja viime viikko meni ilman yhtäkään tissipyyntöä. Viimeviikon tissi kelpasi kuitenkin tarjottaessa, mutta viikonloppuna neiti teki täydet tenät. Enää ei kelvannut vaikka tarjottiin. Maanantaina kuului kuitenkin taas tuttu pyyntö. Ilona viihtyi tissillä normaalia pidempään ja söi molemmat rinnat oikein antaumuksella. Ehkä se oli jonkinlainen hyvästi sille "vauvojen puuhalle", sillä sen koomin ei asiasta ole ollut puhettakaan. Toki neiti voi sitä vielä muutaman päivän päästä kaivata, mutta ajattelin pysyä päätöksessä, jotta tämä olisi kerralla ohi. Vaikka imetys meinasi tyssätä alkuunsa, hermot mennä rintakumiin ja purevaan lapseen useammankin kerran, uupumus iskeä jatkuvien yösyöttöjen saattelemana sekä luovuttaminen käydä mielessä imetyskyselyjen ja päänsäryn jatkuessa, en ikinä, milloinkaan vaihtaisi päivääkään pois. Läheisyys ja kontakti, joka imetyksen aikana muodostuu lapseen on miljoona kertaa palkitsevampaa. Varsinkin nyt taaperoaikana kun muuten ei enää sylissä viihdytä. Se luottamus, joka vastasyntyneen silmistä hohtaa kun tietää, että äiti on tuki ja turva joka pitää maidollaan hengissä silloin kun koko elämä keskittyy vielä syömiseen ja nukkumiseen. 

En ollut ennen imetyksen alkua asettanut minkään näköisiä tavoitteita sen suhteen ja ehkä juuri siksi meidän imetys onnistui. Vielä muutaman kuukauden päästäkin olin aika varma, että lopetan imetyksen kiinteiden aloituksen yhteydessä. Rintakumin jäätyä pois muuttui imetys kuitenkin miellyttävämmäksi molempien kannalta ja otin tavoitteekseni ennen kaikkea lapsentahtisen imetyksen, mutta myös vuoden iän. Kun vuosi tuli täyteen tissiteltiin meillä vielä monta kertaa päivässä ja tulin siihen tulokseen, ettei sen pakko ole tähän loppua jos meistä siltä tuntuu. Ajattelin kuitenkin pikku hiljaa jättää imetyskertoja pois päivärutiineista. Ihan täysin lapsentahtisesti ei siis olla menty, mutta aika vaivattomasti ollaan imetyskerroista pikku hiljaa päästy eroon. Jossain vaiheessa sain päähäni iskostettua vielä ajatuksen puolentoista, miksei kahdenkin vuoden tavoitteesta. Tippaakaan ei kuitenkaan harmita, että jäätiin muutaman viikon päähän tavoitteesta. Olisi ehkä harmittanut jos olisin itse luovuttanut näin loppu suoralla, mutta koska päätös oli Ilonan, olen enemminkin tyytyväinen. Tässä kohtaa mentiin todellakin lapsentahtisesti eikä vieroitukseen tarvinnut ryhtyä. 


En osaa sanoa miksi Ilona päästi irti juuri nyt, ollaan toki mainittu, että vauvat syövät tissiä ja Ilona on useaan kertaan todennut olevansa tyttö, aiemmin hoetun vauvan sijaan. Liekö tällä ollut vaikutusta (toivottavasti ei), johtuiko tämä uudesta elämäntilanteesta vai oliko vain luonnollinen aika vieroittua. Sitä tuskin tullaan koskaan tietämään, mutta väliäkö sen jos kaikki menee itsestään näin hyvin. Tämä on tainnut jo jonkin aikaa olla enemmänkin äidin keino pitää kiinni "vauvastaan" kuin lapsen tarve, joten hyvä näin.

Tämän kokemuksen jälkeen osaan arvostaa huomattavasti enemmän pitkään imettäviä äitejä, mutta myös niitä äitejä, jotka eivät ole kaikesta huolimatta imetyksessä onnistuneet. Kerrasta viisastuneena, jos vielä joskus tässä tilanteessa olen, en aseta itselleni minkään näköisiä tavoitteita, en ennen imetystä enkä sen aikana. 
Jos vielä haluat lukea meidän aiempia imetyskertomuksia, löytyvät ne tunnisteen imetys alta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...