keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa..

Ennen äitiyttä tai oikeastaan edes taaperoikää, ei ole käynyt mielessäkään, että ihan joka ikinen asia maailmassa pitää opetella. En ole tullut ajatelleeksi, ettei lapsi osaa automaattisesti yskiä tai lopettaa asiaa joka tekee kipeää. Taapero on monet kerrat hakannut päätä seinään itku kurkussa, ihmetellen miksi pää sattuu. Vaikkei omasta lapsuudesta ole kauaakaan aikaa on vaikea ymmärtää miten pieni lapsi ei osaa vielä yhdistää asioita toisiinsa. Välillä on jopa raivostuttavaa kun pieni ei ymmärrä, että väsymys lähtisi jos antaisi unen tulla ja vatsa lakkaisi kurnimasta kun suostuisi avaamaan suunsa. 

Lapselle ei ole itsestään selvyys, että kaikki juotava ei ole vettä kun taas kylpyammeessa ja vesilätäkössä onkin vettä eikä sitä saa juoda. Puhumattakaan siitä jos samalla asialla on useampi nimi. Miten koira voi tänään olla koira kun se eilen oli haukku? Miten lehti voi tänään olla paperipino lehtikorissa kun eilen se kasvoi puussa?

Lapsi ei voi ymmärtää miksi pihalla on tänään lunta ja huomenna ei olekaan. Taaperoikäiselle tällaisten asioiden selittäminenkin on vielä melkoinen haaste. Kun pidemmän päälle miettii on moni taaperon ihmetyksen aihe, itsellekin kysymyksiä herättävä. Miten ihmeessä selittää lapselle jotain sellaista mitä itsekään ei ymmärrä. Olen aina pitänyt kyselyikäisiä lapsia hellyyttävinä, mutten ole ihan varma olenko enää samaa mieltä. Mitä ihmettä tämä taapero keksii kysyä parin vuoden päästä kun muutaman sanan kera ovat ihmetyksen aiheet jo äidinkin ymmärryksen yli meneviä. 


Miten te olette ratkaisseet vastaavat tilanteet? Miten selitän lapselle miksi tennarit jalassa ei saa hypätä lätäkköön kun juuri äsken kumpparit jalassa, sai niin tehdä? 

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...