lauantai 28. helmikuuta 2015

Lappilainen perinneruoka

Me ollaan muutama viikko suunniteltu jotain vaihtelua meidän ruokalistaan, ja mun mielestä keksittiinkin aika hyvä idea. Kerran viikossa tehdään jotakin Suomen lukuisista perinneruuista. Tulostin netistä listan eri maakuntien perinneruuista sekä yleisesti Suomessa syödyistä ruuista. Nyt lähdetään tuosta listasta maakunta kerrallaan kokeilemaan eri ruokia ja sitä mukaan niitä yliviivaamaan. Päätettiin lähteä liikkeelle tutuimmista mauista ja sitä mukaan edetä kaikista oudoimpiinkin ruokiin. Ensimmäisenä vuorossa on poronkäristys eli Lapin maakunnan perinneruoka ja jälkiruokanakin Lappilaista herkkua. 


Poronkäristys:

750g poronkäristys lihaa

100g voita

3dl vettä

1 sipuli

suolaa, mustapippuria

Ota liha sulamaan noin tuntia ennen ruuanlaittoa. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja ruskista voi. Lisää voin joukkoon liha ja silputtu sipuli. Paista vähän aikaa ja lisää vesi ja mausteet. Anna hautua kannen alla 1½ - 2 tuntia.

Poronkäristyksen seuraksi sopivat perunamuusi ja puolukkahillo. 

Alkuperäinen ohje löytyy täältä!
Jälkiruuaksi leipäjuustoa, jonka päälle lisätään lakkahilloa ja kuohukermaa. Tänään pysyttiin vielä sen verran tutuilla vesillä, että mitään suurempia yllätyksiä ei tullut kumpaankaan suuntaan. Poronkäristys ja perunamuusi toimivat aina eikä leipäjuuston ja lakkahillon herkullinen makukaan tullut yllätyksenä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...