tiistai 23. joulukuuta 2014

LUUKKU 23: Miltä joulu näyttää?

Joulu näkyy, kuuluu, tuoksuu ja maistuu. Joulun voi myös tuntea, ainakin sisimmässään. Täällä niin kuin monessa muussakin paikassa on puhuttu joulusta jo toista kuukautta. Vasta nyt on kuitenkin se hetki kun joulu alkaa todella olla käsillä. Yksi yö, jonka jälkeen saa herätä aattoaamun, avata viimeisen joulukalenterin luukun ja valmistautua tulevien päivien hälinään. Meidän joulu on valmis ja tämän päivän saa hengähtää. Touhuta ihan normaalien arkiaskareiden parissa ja ehkä, jopa istahtaa hetkeksi. Illalla käydään jo mun vanhemmilla syömässä ja joulusaunassa. Toivotellaan hyvät joulut ja jaetaan paketit kun ei aattona ehditä näkemään. 


Joulu maistuu vastapaistetulta kinkulta, erilaisilta luumuherkuilta, riisipuurolta ja laatikkoruuilta. Piparkakkumausteen maku tuppaa ulos korvista jo aattona eikä rosollikaan maistu yhtään niin hyvältä enää uutena vuotena. Silti niitä makuja kaipaa jo kahden viikon päästä.


Joulu näkyy kaikkialla, tuikkivina jouluvaloina, lepattavina kynttilänliekkeinä, punaisina pipoina ja harmaina nuttuina. Mikä kuvastaisikaan joulua paremmin kuin harmaapartainen tonttu-ukko ikkunalaudalla? Perinteinen joulu on punainen, vihreä ja harmaa. Nykyään joulukuusi voi yhtä hyvin olla musta tai vaaleanpunainen. Silti joulu näyttää ihan joululta kun kaikki on niin juhlallista, kimaltavaa ja lämpöistä. Ulkopäin joulu näyttää valkoiselta. Ilman lunta ei synny kunnon juhlatunnelmaa.


Joulu tuoksuu uunissa paistuvalta kinkulta, vasta leivotuilta pipareilta, suklaalta ja joulutortuilta. Yksi tuoksu, joka luo joulun tunnelmaa paremmin kuin mikään muu on kuusen tuoksu. Sen sain muistaa taas tänään kun olohuoneeseen pystytettiin ihka aito kuusi, monen vuoden tauon jälkeen. 


Joulu kuuluu kaikkialla. Kauppoihin ei voi astua kuulematta tuttuja joululaulujen sävelmiä ja pirteitä lasten ääniä niiden taustalla. Yhdestä jos toisestakin suunnasta kuulee vanhempien sanonnan "Tontut kuuntelee, et saa lahjoja jos et ole kiltisti". Aattona tonttulakkien kulkuset kilisevät kilpaa enkelikellon kanssa. Autoradiosta kajahtaa tuttu kappale, soihdut sammuu kaikki väki nukkuu...


Joulun voi tuntea kun ripustaa pistelevään kuuseen palloja. Sen tuntee kun on pakko koskea lämpimään kynttelikköön tai rosoiseen piparkakun pintaan. Ennen kaikkea joulu tuntuu sisimmässä. Ihmiset valtaa lämmin tunnelma, rauha ja ystävällisyys. Pienet kinat unohtuvat, eikä edes muista ajatella, että joulukuusi jäi vähän vinoon tai piparin reuna pääsi palamaan. 


Miltä teidän joulu näyttää, maistuu tai tuoksuu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...