perjantai 24. lokakuuta 2014

Joulu on jo ovella.. Ainakin melkein

Kuulun ihmisiin, joille joulu on yksi vuoden kohokohdista. Tulevia joululahjoja aletaan suunnitella jo elokuussa ja konkreettinen valmistautuminen jouluun alkaa viimeistään siinä vaiheessa kun elohopea, lämpömittarissa putoaa nollan alapuolelle. Tämäkään vuosi ei ole poikkeus sillä vihot ja Pinterest-kansiot ovat jo täyttyneet jouluisilla kuvilla ja sanoilla. Edellisviikolla tein ensimmäisen joululahjaostoksen ja sen jälkeen olen tipotellen tehnyt useammankin lahja löydön ja harkitummankin ostoksen. Joulukorttien askartelua varten ostin tarvikkeet alkuviikolla ja tänään tilasin tarvikkeita myös koristeiden askarteluun.  
Koska tämä on meidän ensimmäinen joulu omassa kodissa puuttuu meiltä jonkin verran tarvikkeita, jotka kestävät useamman vuoden. Jouluverhot ja kynttelikkö kotiutui meille viikko sitten ja olen jo ihan joulufiiliksissä. Vaikka paljon saatiinkin käytettynä ja lahjaksi, puuttuu meiltä silti vielä jonkin verran esimerkiksi ulkovaloja ja piparkakkumuotteja. Ikean jouluosastolta en meinannut saada itseäni millään irti, kaapit pursuilevat punaisia ja harmaita mekkoja Ilonalle ja tänään löysin itsellenikin kaksi sopivaa mekkovaihtoehtoa. Niin kuin fiksumpi jo arvata saattoi olen korviani myöden jouluihminen ja jo nyt virittelin jouluvaloja tunnelmavaloiksi synkkiä syysiltoja valaisemaan. Joulussa ihaninta onkin lämmin ja rakastava tunnelma. Kynttilät ja jouluvalot, jotka tuovat tunnelmaa pilkkopimeyteen. Lumesta valkea maa, joka muistuttaa lapsuuden jouluista, mutta ennen kaikkea ihmisten välinen ilo ja rakkaus. Ilo antaa läheisilleen lahjoja, joihin on panostanut täydestä sydämestään ja ilo vastaanottaa rakkaudella valittuja ja erityisesti rakkaudella tehtyjä lahjoja. Aattoiltaa kohti vahvistuva rauha on jotain uskomatonta. Enkä nyt tarkoita, että jokainen istuu sohvan nurkassa ja kuiskii vierustoverille vaan sitä kuinka kaikki riidat unohtuvat ja ainakin tuntuu siltä ettei kukaan ajattele mitään pahaa kenestäkään. Tietenkään unohtamatta joulupöytää, joka pursuilee niin suolaisia kuin makeitakin herkkuja. Jokainen syö itsensä niin täyteen, että joulun ja uuden vuoden väliset päivät lähinnä maataan sängyn pohjalla, kirotaan mitä taas tuli syötyä ja päivitellään kohti seuraavaa kymmentä pomppaavaa vaa'an viisaria. Aletaan stressata joulukilojen karistamista ja kesäkuntoon pääsyä. Hulluimmat alkavat jo suunnitella ensi joulun kortteja.

Meillä joulu on aina ollut juhla jolloin on aika viettää aikaa koko lähisuvun kanssa. Mitään hiljaisimpia ja rauhallisimpia meidän joulut eivät ole siis koskaan olleet, mutta ne ovat aina meidän näköisiä. Kaksi viimeisintä joulua ovat olleet niin kiireisiä ettei yhdestäkään hetkestä ole ehtinyt kunnolla nauttia ja vatsa on ollut aiempaakin täydempi. Kahden ihmisen suvun joka ikisen läheisen näkeminen kahtena päivänä alkaa tuntua aika mahdottomalta pienen lapsen kanssa. Siksi tämän joulun suhteen ollaan tehty kompromisseja, joiden ansiosta kummankin suvun tapaaminen tapahtuu eri päivinä ja muutama kyläily on ripoteltu aatonaattoon ja tapaninpäiväänkin. Vaikka joulu onkin ihanaa aikaa, aiheuttaa se myös paljon stressiä. Ennen kaikkea stressiä siitä ehtiikö kaikki ajoissa valmiiksi. Mitä jos joku jääkin ilman lahjaa? Entä jos unohdan lähettää kortin jollekin läheiselle? Omassa kodissa tehtävää on paljon enemmän kuin vanhempien luona asuessa. Koko talon koristelu on omalla vastuulla, kaikki herkut pitää leipoa itse ja oma joulukinkku ja lanttulaatikkokin olisivat suurta herkkua kotonakin. Tänä vuonna uusia stressin aiheita tuovat uudet aikataulujärjestelyt. Mitä jos joku ottaakin itseensä kun vanhoja perinteitä ei noudateta? Miten Ilona jaksaa kaksi päivää poikkeavilla rytmeillä?
Yritin tähän loppuun keksiä, jotain mitä joulussa inhoaisin, mutta en saanut mieleeni mitään. Ainoastaan maksalaatikon ja rosollin päälle laitettavan kermavaahdon kierrän kaukaa. Onko muita samanlaisia jouluihmisiä? Mitä teidän joulunaikaan kuuluu? Mitkä ovat teidän joulun suosikit ja inhokit?

Tasan kaksi kuukautta jouluun! Ennen kuin teksti alkaa rönsyillä liikaa ohi aiheen menen hakemaan glögin hellalta ja pussittamaan Ilonan joulukalenteria. Mukavaa joulun odotusta! <3:llä Mari
2 kommenttia:

 1. Jouluhan se on mielessä jo minullakin. Me ollaan vietetty joulua jo monta vuotta meillä. Isäni sekä veljeni perheineen tulee meille syömään jouluruokia jotka valmistan itse. Paitsi isän porukka paistaa kinkun. Joulupäivänä sitten käydään minun äitini luona. Jouluaattona sinne ei keretä sillä me ollaan aattoaamu töissä.

  Valoja viriteltiin kotiin pari viikkoa sitten, ja lahjoja on kertynyt jo paljon odottamaan paketoimista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että joku muukin jo suunnittelee joulua kun kaikki muut lähinnä paheksuu miksi joulukoristeita myydään jo nyt. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...