sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Äidit vs. isät

Monesti, tai oikeastaan aina meidät vanhemmat eritellään äideiksi ja isiksi vaikka vanhempiahan me vaan ollaan jokainen. Ei ole mitään tiettyä mallia minkä mukaan isät toimivat ja minkä mukaan äidit. Lähes kaikki lastenhoito onnistuu ihan kummalta tahansa samoin kuin kotityöt. Ainoastaan imettäminen onnistuu vain äidiltä, mutta onneksi korvikkeetkin on keksitty. Monesti oletetaan, että äiti pitää täyden äitiys- ja vanhempainvapaan ja sen perään vielä hoitovapaan. Ihan yhtä hyvin kotiin voi jäädä myös isä, mummu tai kummitäti. Miksei alan ammattilainenkin jos se on vanhempien ja lapsen kannalta paras ratkaisu. 

Äidin oletetaan menevän lapsen kanssa neuvolaan, hammaslääkäriin ja kerhoihin. Neuvolassa ei ole edes tuolia isälle jos molemmat vanhemmat sattuvat olemaan mukana. Kutsut perhekerhoihin ja lastentapahtumiin tulevat äidin nimellä. Vielä äitiysneuvolassa on ennemminkin sääntö eikä poikkeus, että tuleva isä on paikalla, mutta kun lapsi syntyy isän oletetaan jäävän kotiin tai töihin. Neuvolassa Joni on joutunut useamman kerran istumaan taaperotuoliin eikä vauvakahvilassa tai perheliikunnassa ole kertaakaan ollut yhtäkään miespuolista.
Kuva kesäkuulta.
Perinteistä ajatusmallia toteutetaan pitkälti meilläkin. Äiti pitää hoitovapaata, käy vauvakerhoissa, tekee suurimman osan kotitöistä, laittaa lapsen nukkumaan ja herää öiseen kitinään. Jonin ollessa kotona, Ilonan hoito on pyritty jakamaan tasan. Toinen syöttää ja toinen vaihtaa vaipan. Seuraavalla kerralla toisin päin.  Jonin armeija ajan lähes kaikki kotona on minun vastuullani, mutta aina kun mahdollista pyritään kotitöissäkin jakamaan ja niissä tehdään enemmän poikkeuksia. Joni laittaa useammin ruuan ja hoitaa puutarhan, jotka yleensä lasketaan naistentöiksi, mikä on mun mielestä erittäin alkeellista vielä 2000-luvulla. Jos aika riittäisi vaihtaisin mielelläni renkaita tai pesisin auton. Valitettavasti minustakaan ei riitä ihan kaikkeen. Käsityöt ja blogi ovat kuitenkin ensisijaisesti mun juttuja kotitöiden ja lastenhoidon jälkeen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...