sunnuntai 28. syyskuuta 2014

10 asiaa joita en tiennyt ennen äitiyttäEn osannut kuvitellakaan äitiyden vaikeimman asian olevan pelko. Pelko siitä, että lapsi putoaa, lyö päänsä ja halkaisee kallonsa, tukehtuu ruokaansa, varastetaan pihalta tai yksinkertaisesti vain lakkaa hengittämästä. Pelkää kaiken mitä maan ja taivaan välillä voi tapahtua, tapahtuvan juuri omalle lapselleen. Jos raskaus aikana olisi kysytty minkä luulen olevan haastavinta äitiydessä olisin luultavasti vastannut, ymmärtää lapsen tarpeita, mutta ei, haastavinta on hallita oma pelko toisen puolesta.

Yhdellä kädellä on mahdollista tiskata.

Yksin vessassa ja suihkussa käyminen voi tuntua laatuajalta. Kun on tottunut pienen otuksen istuvan bumbo-tuolissaan vierellä koko suihkuttelun ajan ja jättämään oven auki vessassa käynnin ajaksi, jotta voi samalla huhuilla lapselle olevansa täällä, minuutinkin yksin olo tuntuu kumman helpottavalta.

En tiennyt että on olemassa rintakumit, unipussit, vaipparoskikset, maidonkerääjät, tuttipullon kuivaustelineet, korvikejauheet ym. turhakkeet ja vähemmän turhakkeet.

Olisin voinut lyödä vaikka pääni vetoa etten tule ikinä käyttämään sanoja nenäfriida, liivinsuojat, isofix, kylpytuki ja rintapumppu. Mutta tässäpä sitä ollaan. Neuvolan laina rintapumppu kaapissa pahan päivän varalle.

En uskonut voivani ikävöidä kouluun. Kieltämättä sinne tulee ikävä sellaisina hetkinä kun on ollut muutaman päivän näkemättä aikuisia ihmisiä. Ennen oli itsestään selvyys, että joka aamu siellä odottavat samat ihmiset joille voi avautua edellispäivän tapahtumista. Enää ei ole.

En tiennyt, että on mahdollista unohtaa syödä vaikka on nälkä.

En olisi uskonut, että nukkuvaa lasta voisi katsella loputtomiin tai pitää sylissä vain siksi, ettei malta laskea sänkyyn.

Ennen äitiyttä en olisi ikinä voinut kuvitellakaan lähteväni minnekään kotivaatteissa, puhumattakaan suttuisista vaatteista tai pesemättömistä hiuksista. Äitiys kuitenkin vie aikaa ja aina ei voi olla mukana varapaitaa puklausten varalta.

Yhteen lauseeseen tiivistettynä. Ei ollut mahdollistakaan kuvitella kuinka paljon huolta, tuskaa ja ennen kaikkea onnea, tärkeyden tunnetta ja rakkautta äitiys tuo elämään. 
2 kommenttia:

  1. Ja sen tunteen saa aikaan tämä pieni ihmisenalku kun näkee hänet ensimmäisen kerran ja saa pitää sylissään.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...